Malzemeler:
- 1 kg. kıyma
- 1 adet iri soğan
- 1 yumurta
- 4 dilim bayat ekmek
- 1 bardak süt
- 1/2 tatlı kaşığı şeker
- Karabiber, muskat cevizi, beyaz biber
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1 kaşık margarin
Beyaz sos malzemeleri:
- 1 kaşık margarin
- 3 kaşık un
- 2 bardak süt
- 1-2 üçgen peynir
- 1/2 tatlı kaşığı şeker
- 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
Yapılışı:
Bir tavada 1 kaşık margarin eritilip ince doğranmış soğanlar 5 dk. kavrulur. Kavrulmuş soğanlar, kıyma, yumurta ve sütte ıslatılmış bayat ekmek içleriyle karıştırılır. Muskat cevizi, tuz, beyaz biber ve 1/2 tatlı kaşığı şeker ilave ederek yoğurulur. Bir yemek kaşığıyla köftelerin boyutu belirlenir ve bunlar top şeklinde hazırlanır. Köfteler kızgın yağda kızartılarak bir kenara ayrılır.
Sos için bir tencerede 1 kaşık margarini eritilir. Buna 2-3 kaşık un, 1/2 tatlı kaşığı şeker, karabiber ve tuz eklenerek hepsi kavrulur. Karışım ateşten alınır ve sürekli karıştırmak suretiyle buna 2 bardak süt eklenir. Tekrar kısık ateşe koyularak sos yoğunlaşana kadar sürekli karıştırılır. 1-2 üçgen peynir eklenerek sosa yedirilir.
Sos kıvamını bulduğunda kızartılmış köfteler içine boşaltılarak sosa bulanır ve 15 dk. pişirilir. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek sıcak servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder