14 Ocak 2010 Perşembe

Fuagra (Ciğer Ezmesi)


Malzemeler:
- 225 gr. dana ciğeri
- 3 adet piliç ciğeri
NOT: Fuagra sadece dana ciğerleriyle yapılabileceği gibi tavuk, hindi ya da kaz ciğeriyle de yapılabilir.
- 90 gr. tereyağı
- 125 gr. süt (1/2 bardak)
- Tuz, karabiber

Sos malzemeleri:
- 20 gr. margarin (1 çorba kaşığı)
- 20 gr. un
- 125 gr. süt (1/2 bardak)
- Tuz

Yapılışı:
Küçük bir kaba fındık büyüklüğünde doğranmış dana ciğerini ve yine küçük doğranmış 3 adet piliç ciğerini koyarak üstlerine yarım bardak süt koyup 8-10 saat bekletin. Bu sürenin sonunda ciğerleri süzün ve sütü dökün.

Bir tavada 1/2 çorba kaşığı tereyağı ya da margarin eritin ve ciğerleri içine ilave edin. Ciğerleri kızarıncaya kadar soteleyin. Ardından bunları robottan geçirerek iyice ezin. Kalbur varsa çiğerleri kalburdan geçirerek pütürsüz bir hal almalarını sağlayın. Ezilmiş ciğerleri bir kenara ayırın.

Bir tencereye 1 dolu çorba kaşığı tereyağı ya da margarin ile yarım kahve fincanına yakın un koyarak bunları 2 dakika kadar sarartmadan kavurun. Ardından una sürekli karıştırarak yarım bardak süt ilave edin. Karışım koyulaşıp muhallebi kıvamına geline dek 5-10 dk. pişirin ve karışımı püre haline getirdiğiniz ciğerleri ekleyin. Soslu ciğere 1 çay kaşığı tuz ile 1/2 çay kaşığı karabiber ilave edin ve iyice karıştırın. 3 kaşık tereyağı ya da margarini eritin ve bunu karışıma yavaş yavaş ekleyerek yedirin. Karışımı soğuyup sertleşmesi için 1-2 saat boyunca buzdolabında bekletin. Soğuk servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder